Mikor tűnik el végre az IE6?

 • Dunder Krisztián
 • 6 hozzászólás

Ideje lenne kivonni a forgalomból a hatos explorert. Idejétmúlt, nyolcéves böngésző, ma már csak túlmunkát jelent webfejlesztők számára, valódi haszna nincs. A Firefox jelentős szereplővé vált, a Microsoft pedig a 6-os óta kijött két újabb Internet Explorerrel, hogy a többi böngészőről (Google Chrome, Safari, stb.) ne is beszéljünk. 

Az elmúlt hetekben minden, környezetemben lévő windows-os számítógépen ajánlotta a Windows, hogy frissítsek a legújabb böngészőre (IE8). Egy gép kivételével engedtem is a felhívásnak. Eddigi tapasztalataim szerint az Internet Explorer 8 sokkal kellemesebb, használhatóbb, mégha nem is tökéletes: lefagyott bizonyos weboldalakon való nézelődéskor (miközben ugyanazon weboldalak korábbi IE verzió alatt jól működtek). Egyelőre annak tulajdonítom, hogy még nem készítették fel azokat a weboldalakat az IE8-ra, s abba inkább meg sem próbálok belegondolni, hogy mikor fogják és hogy most mely böngészőkre vannak optimalizálva.

Amikor eldöntöttem, foglalkozom ezzel a témával, némi keresgélés után egy nagyon jó gyűjtés akadt kezem közé a nonstopuzlet.hu oldalon. A cikk arról ír, hogy egyre inkább burjánzik a neten a „halál az IE6-ra” kampány. A Facebook február, a YouTube július óta javasolja felhasználóinak,  hogy váltsanak.  A digg felméréssel,  a twitter petícióval cselekszik a témában. A fő ok az IE6 használatára a digg felmérése szerint  a munkahelyi jogosultság hiánya: rendszergazdai jog hiányában nem tudják a felhasználók frissíteni.

A Facebook javasolta először az IE6 használóknak a böngésző frissítését.

A Facebook javasolta először az IE6 használóknak a böngésző frissítését.

YouTube böngésző frissítési elem a nyitóoldal tetején

YouTube böngésző frissítési elem a nyitóoldal tetején

Van jobb módja is a webes böngészésnek, mondja a twitter

Van jobb módja is a webes böngészésnek, mondja a twitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarországi IE6 helyzetkép

Az Adverticum által nemrég indított Adstat szerint csökken az IE6 és IE7, ugyanakkor tavasz óta nő  az IE8 népszerűsége. Idén júliusban az Internet Explorer összes verziójának népszerűsége együttesen 50.5%, míg a Firefox 43.9% (a többi a kevésbé használt böngészőké, úgymint Chrome, Safari, stb.). Az Internet Explorer verziói a következőképpen alakulnak júliusban: IE7: 21.4%, IE6: 16.6%, IE8: 12.4% . A diagramon jól látható, hogy az IE8 dinamikus növekedésnek indult.

IE6, IE7, IE8 népszerűség. Forrás: Adverticum Adstat

IE6, IE7, IE8 népszerűség. Forrás: Adverticum Adstat

Néhány további hasznos anyag, weboldal IE6 témában:

Tanácsadó és a Growww Digital digitális marketing ügynökség társalapítója. Rendszeres konferencia előadó, a Digitális sikertörténetek 1-2. szerzője.

6 hozzászólás
 1. 2009. augusztus 17. hétfő

  […] post:  Mikor tűnik el végre az IE6? SHARETHIS.addEntry({ title: „Mikor tűnik el végre az IE6?”, url: […]

 2. OZ
  2009. augusztus 17. hétfő

  Azért van még IE6, mert a rengeteg kalóz Windows verzió miatt paráznak az automatikus frissítésektől, hogy rájuk töri a szoftverrendőrség az ajtót, vagy egyszerűen csak leosonkodik a gépükre egy WGA. Sajnos rossz berögződés alakult ki az automatikus frissítésekről az emberekben a Tiszta Szoftver program miatt. Egyébként pedig az IE7 már több éve kötelező UPDATE (tehát már a Microsoft is meg akar tőle szabadulni).
  Egyik általam készített oldal böngésző arányai: FF 52,7%, IE 43,3, többi maradék.

 3. 2009. augusztus 18. kedd

  Miközben én is egyetértek az IE6 kiiktatásával, azért érdemes figyelembe venni a Microsoft által üzemeltetett IEBlog aug. 10-i posztját is e témában:
  http://blogs.msdn.com/ie/archive/2009/08/10/engineering-pov-ie6.aspx

  A Digg által is jelzett munkahelyi probléma szerintük is a fő oka a „lemaradásnak”, de a MS emberének posztja mégis megállja a helyét, még ha nem is a legkorszeűbb nézet.

 4. 2009. augusztus 18. kedd

  @OZ:

  „Sajnos rossz berögződés alakult ki az automatikus frissítésekről az emberekben a Tiszta Szoftver program miatt.”

  Nem, az emberekben akkor alakult ki rossz berögződés, amikor eleve kalóz Windows verziókat kezdtek használni, és a legtöbben a mai napig úgy tesznek, miközben egy dobozos operációs rendszer ára már mindössze 20-25 ezer Ft, s ugyanezt új géphez (akár asztali, akár note/netbook), ingyen kapjuk.

 5. Mezei Csaba
  2009. augusztus 18. kedd

  Még egy összefoglaló azonos témában: a címből kiderül a lényeg:

  DesignForFreeMicrosoft to Support IE6 Until 2014
  http://bit.ly/EFbQp

 6. OZ
  2009. augusztus 18. kedd

  Igazad van. Nem a Tiszta Szoftver Programot akarom szapulni, elnézést érte, ha így értődött. De kis országunk élen halad a „mocskos” szoftverek birtoklása terén, a többi országhoz képest is. És mivel nem akarnak fizetni 20-25 ezer forintot (régi gép esetén), ezért inkább kikapcsolják. A legnagyobb közösségi, hír és egyéb szájtok ösztönzése az egyetlen, és a leghatékonyabb megoldás szerintem (csatlakozhatna pl. az iwiw is). Bennük megbíznak az emberek, és mernek kattintani, csak ne a „Te vagy a 999,999. látogató” banner alatt legyen.

Szólj hozzá

A legjobb felhasználói élmény érdekében az oldal cookie-kat használ. Bővebben