Rádiók online hallgatottsága

  • Dunder Krisztián
  • 0 hozzászólás

A hazai rádiókat naponta több tízezren hallgatják interneten keresztül. Két csoportra oszthatóak ezek a rádiók: az alapvetően FM frekvencián fogható márkák és a csak online sugárzó rádiók. A streamstat.hu ezek mindegyikét monitorozza, s élő, valamint visszamenőleges statisztikákat is mutat. A weboldal tulajdonos-üzemeltetőjét, Barócsi Dénest kérdeztem a részletekről.

Hogy néz ki a streamstat.hu által monitorozott rádiók toplistája (kik vannak a top10-ben) és milyen viszonyban vannak a hagyományosan is sugárzó márkák online verziói a csak online hallgatható rádiókkal (van-e esélyük a csak online rádióknak?)
Az oldal az összes mérhető magyar rádió (és TV) információit tartalmazza toplistaszerűen rendezve, tulajdonképpen ez a www.shoutcast.com magyar megfelelője. Az oldalon minden adat 5 percenként frissül. Minden rádió és TV műsora egy kattintással azonnal hallgatható, illetve nézhető. Ha a rádiószerver támogatja és annak megfelelően van beállítva, akkor meg lehet tekinteni az eddig lement műsorokat is (így néz ki egy rádiószerver nyitóoldala).
A TOP10-ben javarészt FM rádiók találhatók. Ez különösen igaz a hétköznap délelőtti-koradélutáni időszakra. Ebben az időszakban szinte mindig bent van az összes országos kereskedelmi adó és a Magyar Rádió, valamint két kisebb rádióállomás (Roxy Rádió, Rise FM). A Mellesleg.FM is megtalálható az első 10 között, tekintettel arra, hogy ezt már nagyon sokan ismerik, nagyon régóta üzemel. A netes rádióknak igenis van esélyük, de csak akkor ha jól csinálják (pl. Laza Rádió). Az esti-éjszakai órákban néha be is kerülnek az első 10 közé.

Rádiók online streaming toplistája - 2010.06.29. délelőtt, pillanatnyi állapot

Rádiók online streaming toplistája – 2010.06.29. délelőtt, pillanatnyi állapot

Hogy lehet összehasonlítani az egyes rádiók online streaming statisztikáit?
A toplistában a rádió neve előtti helyezésre kattintva láthatóak a részletes adatok. A smiley-val jelzett kiemelt rádióknál van grafikon is (a nem kiemelteknél nincs és nincs mérve sem visszamenőleg), sőt, kiemelt rádiót össze lehet hasonlítani más kiemelt rádióval grafikonos formában is.

Havi online streaming statisztika 2010. június 29-től visszamenőleg

Havi online streaming statisztika 2010. június 29-től visszamenőleg

Mióta és hogy működik a streamstat.hu: hogyan gyűjti az adatokat, mi számít hallgatószámnak? Egyáltalán: hallgatószámról beszélünk vagy olyan emberekről, akik pár percre elindítják a lejátszást, majd kilépnek?
Az oldal 2008. áprilisában indult rtvstat.hu néven. [UPDATE: Az oldal neve 2015. őszén streamstat.hu-ra változott.] Adatgyűjtés: Minden rádiószervernek van egy nyilvánosan elérhető, bárki által látható nyitóoldala. Ez tartalmazza az információkat, ez kerül felhasználásra a méréshez. Ha nagyon szigorúan nézzük, akkor ezek a szerverek nem a hallgatók számát mutatják, hanem azt, hogy hány kliens csatlakozik éppen rá. Amikor a streamstat.hu a frissítést végzi, akkor az éppen pillanatnyi állapotot veszi le.

Méri-e a streamstat.hu, hogy mennyi ideig hallgatják az online csatornát?
Nem méri. A rádiószerver mutat olyan adatokat (IP cím, kapcsolódás ideje) amiből ezt ki lehet számolni, de ezek az adatok nem publikusak, csak a szerver adminja tudja ezeket megnézni.

Van-e visszaélési lehetőség az adatokkal és történt-e már ilyen?
Igen. Főleg a kisebb internetes rádióknak jut eszébe a csalás, de volt már példa helyi FM rádióknál is arra, hogy csalással növelték meg a hallgatottságot. Az ilyen esetek nagy részét az oldal lekezeli (továbbra is listában marad a rádió, de a legvégére kerül és a hallgatók száma helyett egy ‘?’ jelenik meg).

Elfogadja-e a rádiós szakma a streamstat.hu adatait, milyen visszajelzések vannak?
Legtöbb esetben igen. Nagyon ritkán fordul elő, hogy azzal jönnek, azonnal vegyem le (a legváltozatosabb jogi okokkal jönnek ilyenkor). Ilyenkor közlöm, hogy a google is mutatja, sőt még a rádiószerver infóoldalára is talál linket és rengeteg más oldalon is kint van a rádiója. Ha valóban le akarja vetetni, akkor a szervert annak megfelelően állítsa be.

Hogyan befolyásolta az online rádiós hallgatottságot a tavaly novemberi átállás (hányan hallgatták a megszűnt rádiókat online és hogy kezdődött a Class FM és neo FM hallgatottsága)?
A Danubius Rádiót a megszűnés előtti 2-4 órában rekord mennyiségű (4-5 ezer) hallgató hallgatta online. Ezt még most is lehet látni az országos összesített hallgatottságnál. Pár héttel a két új rádió indulása után már megközelítőleg annyi online hallgatója volt az újaknak, mint régen a Danubiusnak. (A Sláger Rádió esetében egymásnak ellentmondó információkkal rendelkezünk, ezért arra nem térünk ki.)

Hogy kerülnek be a rádiók a streamstat.hu-ra?
Négyféleképpen, ezek a következők: (1) a streamstat.hu oldalon fut egy script, ami a google segítségével keresi a rádiókat, de figyel más hasonló media-toplista oldalakat is, úgymint www.shoutcast.com, http://dir.xiph.org, www.openradiodirectory.org, www.steamcast.com, (2) én találok rá és teszem be, (3) látogató beküldi a rádió közvetlen hallgatási linkjét, (4) a látogató beregisztrál, kap egy hozzáférést és saját maga tudja menedzselni a rádióját (pl. változtatások, több csatorna). Az oldalon találhatóak még olyan rádiószerverek is, amelyek nem közölnek hallgatottsági/nézettségi információt, de így teljes a lista.

Milyen formátumokban hallgathatóak az online rádiók?
Az MP3 a legelterjedtebb, de egyre több az AAC+ban adó rádió is. Az OGG-ot viszont kevesen használják, pedig 128kbit/s-en az OGG lényegesen jobb minőséget produkál, mint a szintén 128k-s AAC+ (jópár rádió 128k AAC+ban ad). 64k-nál már fordított a helyzet, ebben az esetben már valóban az AAC+ jobb. Néhány FM rádió nem törődik az online adás minőségével. A legváltozatosabb minőségi problémák: túl halk (hónapokig), zajos (mert nem a stúdióból küldik, hanem tunerkátyáról veszik le az FM jelet és azt streamelik), mono hang, brummos, nem szól az egyik oldal vagy éppen recseg. De már találkoztam olyannal is, hogy hetekig ment az ‘SSSSSSSSSSS’.

A streamstat.hu által monitorozott csatornák

Legtöbb eddig hallgató és néző: 33543
Összes működő rádió és TV: 381
Összes csatorna: 690
Audió csatornák: 633
Videó csatornák: 57
Többcsatornás média: 88
Online kiemelt rádió és TV: 72
Online hazánkban sugárzó FM rádiók: 101
Audio formátumok: MP3: 503, OGG: 30, AAC: 84, WMA: 14
Video formátumok: FLV: 6, NSV: 9, OGV: 0, MP4: 3, WMV: 37
Forrás: streamstat.hu

Rádiók online fejlesztéseiről

A hazai rádiós piacon több szereplővel beszélgettem az elmúlt hetekben. Az erről készült összefoglalóban Pakots Zsolt (Class FM), az Advenio Zrt. vezérigazgatója, valamint a június elején indult One Music Radio (ún. social radio) alapítója, Magonyi László is válaszolt kérdéseimre. Ez az összefoglaló a jövő héten  megjelenő  lapkiadás és Médiapiac B2B szaklap következő számában olvasható (digitálisan itt).

*UPDATE: Az oldal 2015-ben domaint cserélt. A korábban rtvstat.hu alatt elérhető site ma már a streamstat.hu alatt üzemel.

Tanácsadó és a Growww Digital digitális marketing ügynökség társalapítója. Rendszeres konferencia előadó, a Digitális sikertörténetek 1-2. szerzője.

0 hozzászólás
Szólj hozzá

A legjobb felhasználói élmény érdekében az oldal cookie-kat használ. Bővebben