Ustream, Joobili, Prezi, Mindroom

 • Dunder Krisztián
 • 3 hozzászólás

Ígéretes termékfejlesztések zajlanak a hazai piacon. A címben jelzett első három nem (csak) a magyar piacra készül, míg a Mindroom egyértelműen igen. Nézzük meg röviden ezeket a megoldásokat!

A ustream.tv története 2006 nyaráig nyúlik vissza. Ahogy írják, eredetileg katonák számára készült, családjukkal való könnyebb kapcsolattartás céljából. Az amerikai-magyar produkcióban „minket” Dr. Fehér Gyula képvisel. A site lényege, hogy gyakorlatilag 1-2 perc alatt saját TV-t csinálhat bárki, teljesen ingyen. Elég egy webkamera, aminek képét egy regisztráció után küldi a ustream szervere felé, amely aztán a teljes világ számára elérhetővé válik azonnali videóközvetítés formájában. Az így létrehozott csatorna beilleszthető más weboldalba is. Eddig számos ismert ember használta a világon, úgymint Barack Obama, 50 Cent, de hogy ne menjünk messzire, itthon pl. az index is használta már korábban. A ustreamről már meglehetősen sokat írt Webisztán, postjai itt olvashatóak a témában. A ustream nemzetközi alternatívája a livestream.com, ami korábban mogulus névre hallgatott.

Idén tavasszal mutatkozott be a  joobili.com címen elérhető szolgáltatás, ami tulajdonképpen a közösségi utazás site titulussal illettetett az index cikkében. Az egyszerű ember számára csak nemzetközi programportálként visszaköszönő oldal fordít egyet a szokásjogon: Te megmondod, mikor, mi megmondjuk, hol. Nekem tetszik az ötlet, noha az elmúlt négy hónapban csak egyszer jutott eszembe használni, igaz, pont külföldi utazás előtt. Úgy, ahogy a ustream, ez is amerikai-magyar társas startup. A program guide ingyenes, többet itt lehet róluk megtudni.

Prezi: róluk már írtam a Startup 2009 konferencia beszámolómban, azóta sok változás történt körülöttük. A prezi egy freemium üzleti modellre építő, online prezentációkészítő és megjelenítő alkalmazás flash alapokon. A Magyar Telekom 160 000 $ összeggel támogatta meg az indulást, azóta amerikai befektetője és Jack Dorsey személyében tanácsadója is van a csapatnak. 

Figyelmem középppontjában a mindroom.hu, ez a teljesen magyar kezdeményezés áll az elmúlt hetekben. Az egyelőre béta üzemmódban működő site videókat és hanganyagokat tesz kereshetővé. A weboldal a hazai nagyobb TV csatornák anyagain tesztelhető, saját bevallásuk szerint a stúdióminőségű hang esetén 80-90%-os szövegfelismeréssel dolgozik a háttérben az alkalmazás. A szabadszavas kereső általános, híralapú szavakra jól dolgozik (az oldal tetején lévő szavak bármelyikére kattintva pontos találatokat adott), az első szó, amivel ki tudtam akasztani, a csoki volt. A vállalkozást a Digital Natives Kft. jegyzi, öt magyar tulajdonossal, a működési technológiáról itt lehet olvasni.

Tanácsadó és a Growww Digital digitális marketing ügynökség társalapítója. Rendszeres konferencia előadó, a Digitális sikertörténetek 1-2. szerzője.

3 hozzászólás
 1. Kristóf
  2009. július 31. péntek

  A mindroom kapcsán még érdekes az ingyenes sajtófigyelő: fel lehet iratkozni szavakra, amik érdekelnek és ha elhangzik egy újonnan bekerült videóban, értesítőt küldünk róla. E mellett a lap tetején látható szófelhőhöz hasonló összefoglalót is küldünk a hét / hónap leggyakoribb témáiról. (a fejlesztő cégnél dolgozom)

 2. 2009. július 31. péntek

  Joobili esetében pedig nagyon sokszor olyan fesztivált / eseményt is talál az ember amiről országon belül sem tud. Ez hatványozódik ha a külföldöt is figyelembe vesszük. Van hónap, hogy több mint 200 esemény is fenn van.
  Mindenképp komoly kezdőpont még az EU-n kívülről jövőknek is. (én külsősként támogatom őket)

 3. 2009. augusztus 1. szombat

  @Kristóf: köszi a kiegészítéseket. Álljon itt a júniusi havi jelentés: http://mindroom.hu/reports/mindroom_jelentes_200906.pdf

  @Gabriel: tudnál mutatni egy-két olyan példát, ami a magyar site-okon (pl. port.hu) nem elérhető magyarországi program? Tudomásom szerint a porton minden fesztivál fent van, ami Magyarországon zajlik.

Szólj hozzá

A legjobb felhasználói élmény érdekében az oldal cookie-kat használ. Bővebben