Titkos mobilkonferencia

  • Dunder Krisztián
  • 0 hozzászólás

Életem eddigi legfurcsább konferenciáján jártam tegnap. A félévente megrendezésre kerülő konferencia a Mobilkonferencia 2010 nevet kapta, s ez volt a hatodik a sorban. Profi előadások, érdekes helyszín és egy zavaró összkép.

Masszívan gyűjtöm az információkat a média, web és újabban a mobil világból is, mégsem találkoztam eddig ezzel a konferenciasorozattal. Valószínűleg bennem lehet a hiba. Emlékszem egy évekkel ezelőtti hazai mobilkonferenciára, lehet, hogy már az is e sorozat korábbi eleme volt, az biztos, hogy nem tudatosult bennem. A mostani nevesítésére több verzióval is találkoztam: Mobilkonferencia, Mobilkonferencia 2010, Mobilkonferencia – Screen Evolúció. Valahogy inkonzisztens a különböző felületek és vetületek találkozásakor a név. Sőt, a szervezők is. A központban a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület áll, de a helyszínen erős támogatást kapott a rendezvény a Sanoma és az IDG kiadóktól is. A teljes szponzorlistát nem sorolom fel.

Több volt a visszhang, mint az összhang

Összehasonlíthatatlan a tegnapi Mobilkonferencia 2010 és a témában szintén a közelmúltban tartott iPhone vs. Android 2010 konferencia kommunikációja. És a közönsége is. Az április elején megrendezett iPhone vs. Android 2010 brutálisan erős online kommunikációval és közepesen izgalmas programmal 300 vendéget vonzott a helyszínre, míg a tegnapi Mobilkonferencia 2010 kb. 120 előkészített széke foghíjasan szellős közönséggel várta az előadások kezdetét, ráadásul közel egy óra kezdési csúszással. Pedig a program rendkívül nívós napot ígért.

Nem is lehetett volna szebb és rosszabb helyszínt választani a konferenciára. A Szépművészeti Múzeum Barokk termében korábban elképzelni sem tudtam volna egy konferenciát. Mára megtapasztaltam. A miliő valóban elvarázsolta az embert, de a terem olyannyira visszhangzott, hogy a kihangosított előadást csak maximális figyelemmel lehetett tökéletesen érteni. Így sajnos – bármennyire is tűnt ígéretesnek az egész nap – az első két előadás után feladtam. Mindezek ellenére egyébként hasznos délelelőtt volt.

USA vs. EU okostelefon piac, Nokia jövőkép

A rövid felvezetés után Alistair Hill, comScore senior analyst tartott egy rendkívül izgalmas előadást, amelyben folyamatosan visszatérő elem volt az USA és az EU-s mobilpiac összehasonlítása, néha kitérve az Egyesült Királyság mobilpiaci státuszára. Ha követ engem Twitteren, láthatta tegnap, hogy néhány hasznos adatot az előadás alatt publikáltam. Pl. bemutatta, hogy az SMS az Unióban még mindig sokkal nagyobb aktivitás/forgalom, mint az Egyesült Államokban (EU: 60%, USA: 31%). Megtudtuk azt is, hogy az EU-ban ma a legnépszerűbb okostelefon a Nokia 5800. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a hazai zajos online kommunikációban mennyire csak az iPhone és az Androidos készülékek a téma mostanában, de erről két bekezdéssel lejjebb. Nagyon remélem, hogy a prezentációja elérhető lesz valahol, rendkívül hasznos adatokat tartalmazott.

A sorban következő Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója egy jó értelemben vett Nokia-termékbemutatót tartott. Nekem kifejezetten hasznos volt, mert – bár tíz évig töretlenül Nokia-használó voltam – csak a készülékpiacát követtem tartósabb figyelemmel. Az előadás alapvetően a Nokia fejlesztéseiről (Ovi szolgáltatások, ingyenes widgetkészítő oviappwizard néven, stb.) és közeli jövőképéről szólt, de érdekesebbé tették a közben elejtett félmondatok, mint pl. a tény, hogy Dél-Koreában és Indiában még a csengőhang business a slágertéma, miközben nálunk az okostelefon-fejlesztésekre kell fókuszálni(uk). Úgy tűnik, hogy nagyon bíznak a harmadik negyedévben érkező Nokia N8 leendő sikereiben, abba nagyon sok új funkciót integrálnak (ezeket részletesen bemutatta a prezentáció, érdekes volt látni, hogy néhány dologtól eltekintve az Androidban már benne vannak, és az érkező iPhone operációs rendszerben is benne lesznek).

Alistair Hill előadása független forrásból erősítette meg újra azt a tényt, hogy ma a Symbian operációs rendszer a legnagyobb a piacon (ezt mondta Pintér Róbert is az iPhone vs. Android 2010 konferencián), ami nagy mértékben köszönhető a Nokiának. A hazai nagy zajt csapó újságírók, bloggerek mintha torzítanák ezt a tényt, s mintha a Nokia legalább ugyanilyen ludas lenne a dologban azzal, hogy felülről és tétlenül nézi ezt itthon. Persze úgy is felfoghatjuk, hogy mostanában nincs mit kommunikálni, de majd. Remélem, fejlesztéseikkel és jövőképükkel nem válnak egy új Microsofttá, kevésbé lenne izgalmas a verseny.

Nokia N8 bemutató

A konferencián bemutatott video látható az alábbiakban. Tíz nap alatt közel 700 000 megtekintés. Nem rossz.

Tanácsadó és a Growww Digital digitális marketing ügynökség társalapítója. Rendszeres konferencia előadó, a Digitális sikertörténetek 1-2. szerzője.

0 hozzászólás
Szólj hozzá

A legjobb felhasználói élmény érdekében az oldal cookie-kat használ. Bővebben